Autorem artykułu jest Arek Czapla
Herbata czerwona (Pu-erh ) jest uprawiana w Chinach ma duże właściwości lecznicze.... Herbatę czerwona uprawia sie w Chinach 1700 lat . Ojczyzną herbaty jest południowa prowincja Chin Yunnan.
Herbata czerwona (Pu-erh ) jest uprawiana w Chinach ma duże właściwości lecznicze.... Herbatę czerwona uprawia sie w Chinach 1700 lat . Ojczyzną herbaty jest południowa prowincja Chin Yunnan.
Czerwona herbatę przygotowuje się według tajemnej receptury. Herbata czerwona pochodzi z tej samej rośliny co czarna lecz jej smak jest bardziej gorzki.
Pija się ją zwłaszcza w krajach wschodniej Azji, a najbardziej popularna jest w Japonii. Jest podstawą ceremoniału parzenia i picia herbaty.
Herbata czerwona nie zostaje poddana fermentacji. Jest tym zdrowsza im dłużej dojrzewa w odpowiednich dla niej warunkach.
Najlepsza jest herbata liściasta. Amerykanie nazywają herbatę czerwoną "mordercą tłuszczu", dlatego szczególnie polecana jest osobom z nadwaga i otyłością.
Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej :
- wspomaga prace wątroby skutecznie walcząc z nadwagą
-obniża poziom cholesterolu
-usuwa toksyny z organizmu
- ułatwia trawienie
-zawiera duże ilości aminokwasów i biopierwiastków
-zapobiega powstawaniu wolnych rodników
-łagodzi skutki "kaca"
-ogólnie wzmacnia organizm
Jak parzyć czerwoną herbatę
Czerwona herbata, powinna być zaparzona klasycznie. Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i parzymy 3-5 minut. Liście czerwonej herbaty można parzyć dwu-trzykrotnie.
Czerwona herbat powinna być pita bez cukru, Chińczycy uważają, że cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz