Dziś kolej na rurki z kremem. Niedawno zakupiłam specjalne foremki do wypieku rurek i wreszcie nadszedł dzień, żeby je wykorzystać. Także upiekłam z pomocą siostry rurki z kremem.
Przepis:
-2 x gotowe ciasto francuskie
- cukier brązowy do posypania
- jajko do smarowania
krem dowolny, my zrobiłyśmy z bitą śmietaną z dodatkiem galaretki pomarańczowej, ale również doskonale smakują z kremem karpatkowym, budyniowym, czy innym dowolnym jaki lubicie.
Tak więc:
Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, by można było później zdjąć rurki. Na foremki nawijamy paski ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem i pieczemy, a po wystudzeniu wyjmujemy foremki.
Następnie przygotowujemy krem:
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru, następnie wlewany galaretkę (rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku i wystudzoną, ale płynną :) ) i szybko mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy kremem wystudzone rurki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz